Sonsbeek Park




Sonsbeek is het bekendste park van Arnhem. Het is bovendien 's lands eerste monumentale stadspark. 

Guillaume baron van Heeckeren kocht het landgoed Sonsbeek in 1821. Hij liet het aanleggen volgens de laatste mode: de Engelse landschapsstijl. De grote hoogteverschillen waren een ideale basis voor de romantiek van deze stijl. Op een betrekkelijk klein oppervlak werd een volledig landschap nagebootst met bossen en bosschages, landerijen, waterpartijen en vista's, een landhuis en een moestuin, een hertenkamp en een belvédère. 

Het onderhoud werd hem op een gegeven moment te kostbaar. De baron stootte een deel voor woningbouw en exploïtatie af. Park Sonsbeek zoals wij dat nu kennen is slechts een klein deel van het oorspronkelijke landgoed. De woonwijken St. Marten, de Transvaalbuurt en het Burgemeesterskwartier zijn op het grondgebied van het oorspronkelijke landgoed gebouwd. In 1899 kocht Ir J. Tellegen, de toenmalige directeur Gemeentewerken, het landgoed aan voor de helft van het bedrag dat in dat jaar op de gemeentebegroting stond. Daarmee stelde hij een daad, die later een weldaad zou blijken te zijn voor de stad en haar inwoners. 

Sonsbeek is eveneens, wereldwijd bekend, om zijn beroemde beeldententoonstellingen, die sinds 1949 met een zekere regelmaat worden gehouden.

Adres: 
Zijpendaalseweg 
6814 CA Arnhem

Mmmmm jammie! Ontvang tot 90% korting in jouw stad!